donderdag 2 oktober 2014

Het 'Stoffenspektakel'

Twee maal per jaar strijkt dit spektakel neer in het Rotterdamse Ahoy. Voor mij toch altijd het moment om even een kijkje te gaan nemen naar de stoffen voor het nieuwe seizoen.  Stoffen die beschikbaar zijn voor de consument. 

Regelmatig krijg ik tijdens de lessen de vraag waar moet ik nou op letten bij het aanschaffen van stoffen in een winkel of op een dergelijke markt. Ten eerste is dit natuurlijk volledig afhankelijk van je gekozen project en vooral niet te vergeten je beschikbare budget. Onderstaand een aantal mogelijkheden hoe je te werk kunt gaan en hoe ik zelf te werk ga.

Stoffenspektakel Ahoy
Het binnenkomen van een hal waarin een stoffenspektakel gehouden wordt kan nogal overweldigend zijn, zeker als je nog niet eerder bent geweest en een beginnende naaister bent. Loop dus eerst eens rustig een rondje en laat het op je inwerken. Zeker zo'n eerste keer! Kijk vervolgens naar wat je leuk vindt en onthoud de stand. Koop niet gelijk bij de eerste de beste stand, sommige stoffen worden bij meerdere stands aangeboden en daarbij kan er zomaar een prijsverschil van 2-3 euro per meter zijn. Je koopt alleen direct als je 100% overtuigd bent van je keuze en je de stof hoe dan ook wilt hebben, ongeacht een eventueel prijsverschil. 

Let goed op prijs kwaliteit verhoudingen. Voel.....voelt een stof prettig, soepel, zacht, of eerder stug, hard en synthetisch.  Vermijd de 2-3 euro per meter kramen.  Waarom? Eigenlijk kunnen we allemaal wel verzinnen dat je voor zo'n prijs geen mooie stoffen kunt kopen. De gemiddelde consumentenprijs ligt tussen de 10-15 euro per meter of duurder. Het zou toch zonde zijn als je kledingstuk na al je ijver na één keer wassen niet meer de staat heeft om te dragen.

Projecten


Kies bewust. Bijvoorbeeld door je stof gelijk aan een project te koppelen of door concreet met je project op pad te gaan en bewust naar een geschikte stof te zoeken. Zo voorkom je, zoals bij veel naaisters bekend, de ooit nog te verwerken stoffenstapel. Jullie begrijpen dat dit voor mij tegen dovemansoren wordt gezegd ;). 


Dunne zijde met print
Wees je bewust van je kunnen. Dit voorkomt teleurstellingen. Vraag jezelf af of je in staat bent een stof te verwerken.  En of de prijs van de stof opweegt tegen je kwaliteit van naaien. En als laatste koop niet omdat het moet! Zie je niets leuks, dan koop je ook niets. Volgende keer beter.

Hopelijk maken deze tips&trics het inkopen van stoffen iets gemakkelijker. Vergeet er vooral ook niet van te genieten, want de voorpret is ook zo leuk. En oefening baart kunst!:)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel voor je reactie :)