woensdag 30 september 2015

Techniek 1: Weet jij hoe je de volgende naden moet maken?


Tijd voor een beetje techniek? Tussen de andere blogs door zal ik zo nu en dan een techniek blog gaan plaatsen. Hierin leg ik uit hoe je bepaalde technieken naait of gebruikt. Net zoals ik reeds eerder deed in dit blog.


Doe jij het anders? Dan wil dat natuurlijk helemaal niet zeggen dat je het fout doet. Er leiden velen wegen naar Rome. Vertel ons hoe jij het doet en zo leren we van elkaar!  

We starten vandaag met het onderwerp naden. 3 soorten naden, te weten een normale naad, een platte/jeans naad en een Engelse naad.

Normale naad:


Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Speld deze vast en stik met een gewone steek. Steeklengte 2.5-3.mm
Strijk de naad open en werk de randen af.
Platte/Jeans naad:


Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Speld en stik de naad. Strijk de naad open en knip het rechterdeel van de naad voor de helft weg.
Strijk de linker naad over het korter geknipte rechter naad deel.
Stik de gestreken naad voetje breed door aan de goede kant van de stof. Nu heb je een platte naad gemaakt.
Om nu van de platte naad een jeans naad te maken, stik je de naad nogmaals door, maar dan op het kantje vlak langs de naad. 

Engelse naad:


Leg de verkeerde kanten van de stof tegen elkaar, speld en stik de naad op een halve naad breedte. En strijk de naad open.


Vouw de goede kanten van de stof op elkaar en speld de naad.
Stik de naad op een voetje breed door.
En strijk de naad netjes plat aan de goede kant van de stof. Om genoeg ruimte te hebben om een Engelse naad te maken, moet er wel op gelet worden dat er extra naadbreedte wordt aangeknipt. De naadbreedte bedraagt 1.5-2 cm in plaats van 1 cm.


Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit onderwerp of graag een bepaald onderwerp besproken zien worden, geef dit dan weer in het commentaarveld. 

Veel plezier en succes met het toepassen van deze naden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel voor je reactie :)