donderdag 12 november 2015

Techniek 2: Hoe zet jij een blinde Rits in??

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, zo ook met het inzetten van een blinde rits. Regelmatig krijg ik dan ook tijdens de naailessen de vraag "Hoe zet ik ook alweer een blinde rits in". Zelfs na meerdere keren uitleg blijkt dit voor velen toch een lastig onderdeeltje.

Hieronder laat ik je stap voor stap zien, welke techniek ik gebruik. Mocht jij een andere techniek gebruiken, geen probleem, deel hem met ons, want alle informatie te samen maakt een nog beter eindresultaat.

Laat ik eerst het verschil uitleggen tussen een gewone en een blinde rits. Bij een gewone rits, ligt de rits bovenop en heeft een vrij grove trekker. Bij een blinde rits ligt de rits erachter en de rits heeft een druppelvormige trekker. Beide soorten vragen hun eigen techniek om in te zetten.

Zowel gewone als blinde ritsen worden in diverse lengtes gemaakt. Hou er rekening mee dat je blinde rits altijd 3 cm langer moet zijn dan de opening waarin hij geplaatst wordt. 

Werk de randen van je panden af en laat de panden los van elkaar. De ritsnaad wordt pas gesloten als de blinde rits is ingezet. Leg de rits neer zoals hij in je kledingstuk moet komen te zitten.

 
Rits de rits open en vouw hem een halve slag naar links om. Speld hem vervolgens vast op het linkerpand.

Plaats je blinde ritsvoetje in op je machine. Een blinde rits inzetten kan ook met een gewoon ritsvoetje, dit zal alleen een minder strak resultaat opleveren.


Plaats de rits in het linker richeltje van het blinde ritsvoetje en draai de rits een stukje open. Stik nu vlak langs de rits tot het aangegeven inzetpunt.

Draai vervolgens de rits een halve slag naar rechts en herhaal het vorige punt op het rechter pand.

Vouw de het gesloten deel van de rits van je af. 

Door de ritsopening.

En rits de rits voorzichtig dicht.

Plaats het gewone ritsvoetje op je machine. En stel je naald naar rechts in.

Speld het overgebleven deel van de ritsnaad dicht.

Start 1,5 boven het laatste stiksel van de rits en 2-3 mm naast het laatste stiksel van de rits.

Stik de ritsnaad verder dicht. En keer je werk om en pers.

Als je de rits goed hebt ingezet, zie je dus niets terug van je rits behalve de trekker.En is het je gelukt?? Laat het me dan zien door een foto te plaatsen in het reactie veld. 


Mocht dit nu niet zo zijn, oefening baart kunst. Succes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel voor je reactie :)